Vaginoza bacteriana este o afectiune ce este provocata de un dezechilibru al bacteriilor de la nivelul vaginului. Vaginoza bacteriana (cunoscuta sub numele prescurtat de VB) poate fi usor identificata dupa mirosul intepator si neplacut, dupa scurgerea apoasa sau de nuanta mai inchisa, putand aparea insa si iritatii, mancarime, arsura, inrosirea si umflarea vulvei si – mai rar – chiar durere. Aceste simptome se pot agrava dupa raportul sexual sau in timpul ciclului. Vaginoza bacteriana poate fi insa si asimptomatica, iar, uneori, se poate remite spontan. Noi trebuie insa sa stim sa ne protejam si sa prevenim aceasta afectiune!
Exemple de bacterii agresive asociate vaginozei bacteriene sunt Gardnerella vaginalis, Atopobium vaginae, specii de Bacteroides sau Mycoplasma. Trebuie insa stiut ca, in numar mic, ele pot fi gasite si intr-un vagin sanatos, inmultirea lor devine problematica, fiind facilitata de scaderea aciditatii mediului si de afectarea stratului protector de lactobacili, prezent pe mucoasa vaginului. In acelasi timp, instalarea VB poate fi facilitata si de schimbarea frecventa a partenerului si de sexul neprotejat. Dar VB nu reprezinta o boala cu transmitere pe cale sexuala. In schimb, prin scaderea capacitatii de autoaparare a microbiotei vaginale, VB dubleaza riscul contactarii unei boli cu transmitere sexuala – inclusiv HIV – si creste riscul aparitiei afectiunilor inflamatorii pelviene.
Atunci cand apare in timpul sarcinii, VB creste riscul aparitiei unor complicatii, precum ruptura prematura a membranelor sau chiar pierderea sarcinii. In cazul infectiei cu Gardnerella vaginalis, bacteria tipica vaginitei bacteriene, apare in general si un rezultat anormal al testului Babes-Papanicolau.
Pentru tratamentul vaginozei bacteriene se recomanda, de regula, antibiotice, insa asa cum stim, antibioticele provoaca dereglari ale florei noastre, atat ale florei digestive, cat si ale florei vaginale. Tocmai de aceea, tratamentele cu antibiotice trebuie insotite de administrarea de probiotice, iar produsul Floral`aise este indicat pentru mentinerea echilibrului florei vaginale, tocmai de aceea trebuie sa insoteasca tratamentele cu antibiotice, inclusiv pentru vaginoza bacteriana.