Vitamina A, descoperita la inceputul secolului trecut, joaca un rol esential in buna functionare a corpului nostru. Alaturi de vitaminele D, E si K ea face parte din grupul vitaminelor liposolubile, fiind absorbita din intestinul subtire, cu ajutorul sarurilor biliare si al mineralelor, impreuna cu lipidele, si se elimina prin materiile fecale.

In alimentatia noastra o gasim sub doua forme. In primul rand, vitamina A preformata, retinol, retinal si acid retinoic, disponibila in lactate, peste si carne. Apoi protovitamina A, respectiv carotenoidele, alfacaroten, betacaroten, beta-criptoxantina, absorbite din surse vegetale, precum fructele si legumele.

Buna functionare a corpului nostru depinde de prezenta vitaminei A, pe care o gasim stocata in ficat, de unde este apoi directionata spre locul in care organismul are nevoie de ea. Vitamina A este indispensabila organismului nostru, ea joaca un rol esential atat pentru sistemul imunitar, pentru mucoase, cat si pentru ochi, unghii si dantura.

Carenta de vitamina A poate conduce la pierderea vederii, in primul rand la diminuarea acuitatii vizuale la intuneric, la aparitia iritatiilor, a ochilor obositi, uscati si rosii, la pierderea poftei de mancare si intarzierea cresterii la copii, la diaree, la o sensibilitate crescuta la infectii respiratorii si la afectiuni dermatologice, iar carenta grava poate cauza anemii.

Deficitul de vitamina A, cauzat de obicei de o alimentatie inadecvata, poate fi agravat de consumul de alcool.

Pentru a evita deficitul de vitamina A trebuie sa ne hranim sanatos si, in masura in care nu reusim, sa apelam la suplimentele alimentare. Una dintre cele mai bogate surse de vitamina A o reprezinta uleiul din ficat de cod, dar o gasim in cantitati mari si in pestele gras, precum ansoa, macrou sau hering, in ficatul de vita si vitel, in oua, in lactatele nedegresate, precum lapte, smantana, unt sau branza. De asemenea, pentru protovitamina A, care in organism poate fi transformata in vitamina A, avem sursele vegetale, respectiv legumele sau fructele de culoare verde inchis, galben, portocaliu sau rosu, precum morcovi, spanac, patrunjel proaspat, frunze si inflorescente de broccoli, dovleac, castraveti cu coaja, cartofi dulci, ardei gras rosu, mazare, rosii, pepene galben, caise, mango, papaya, prune, portocale.

Vitamina A- surse alimentare
Vitamina A se gaseste in legumele sau fructele de culoare verde inchis (de exemplu, spanac sau patrunjel proaspat), galben, portocaliu sau rosu (de exemplu morcov, dovleac sau ardei gras rosu)

Din punct de vedere al beneficiilor vitaminei A, in timp, s-a vorbit cel mai mult despre vedere, vitamina A imbunatatind atat vederea nocturna, cat si distingerea culorilor, prevenind cataracta, glaucomul si alte afectiuni oculare degenerative si fiind absolut necesara retinei, mai ales sub forma de retinal. De asemenea, este important de subliniat ca, sub forma de acid retinoic, vitamina A reprezinta un factor de crestere pentru tesuturile epiteliale, precum si pentru alte tipuri de celule.

Insa beneficiile vitaminei A sunt multiple. O cantitate suficienta de vitamina A asigura buna functionare a a intregului organism. Trebuie insa sa subliniem puternicul efect antioxidant. Iar unul dintre principalele roluri il reprezinta intarirea sistemului imunitar, vitamina A stimuland si formarea celulelor albe si a anticorpilor. Ea ne ajuta sa ne vindecam mai repede in cazul unor infectii sau inflamatii.

Un rol important il joaca si in asimilarea calciului. Ea intra in componenta dentinei, deci este importanta pentru sanatatea dentara, si in plus contribuie la dezvoltarea oaselor. De asemenea, sustine sanatatea unghiilor si joaca un rol esential in regenerarea pielii si a mucoaselor, in recuperarea cicatricelor, ranilor si arsurilor.

Vitamina A are multiple beneficii si pentru sanatatea si frumusetea pielii, tocmai de aceea este folosita des in industria cosmetica. Astfel, echilibrand supraproductia de keratina din foliculi, joaca un rol adjuvant in tratamentele antiacneice. De asemenea, reduce excesul de sebum si amelioreaza semnele ramase de la acnee si inlatura petele de pigmentare. Numita si vitamina care sterge ridurile, ea reduce ridurile de expresie si previne imbatranirea prematura, stimuland formarea de colagen. Ajutand la regenerarea celulelor, ea confera pielii un aspect sanatos si catifelat si reduce vergeturile. In aceste procese, esentiala este si stimularea enzimelor cutanate si a procesului de diviziune celulara. Toate acestea imbunatatesc elasticitatea pielii si regleaza grosimea pielii.

Un alt rol important il reprezinta restabilirea echilibrului hidro-lipidic de la nivelul epidermei prin favorizarea hidratarii, cu rezultate vizibile asupra catifelarii pielii si a eliminarii efectelor agresiunii factorilor de mediu, datorita actiunii antioxidante. Toate acestea fac ca vitamina A sa fie recunoscuta ca un „normalizator” al pielii. Ea actioneaza asupra supletii pielii, regularizeaza cresterea celulelor epidermice, intervine in procesul de keratinizare, favorizeaza cicatrizarea cutanata, intretine vitalitatea pielii.

Toate aceste calitati au facut-o nelipsita din industria cosmetica, mai ales ca ea este compatibila cu toate tipurile de ten. Cremele imbogatite cu vitamina A hidrateaza si catifeleaza pielea.

Dar vitamina A protejeaza, in acelasi timp, mucoasa bucala si digestiva si are grija si de sistemul respirator. Ea contribuie la reglarea troficitatii mucoaselor si tegumentelor in general.

Evident, vitamina A este la fel de importanta si pentru intretinerea si asigurarea sanatatii mucoasei vaginale, a troficitatii, elasticitatii si integritatii ei, de care depinde in mod esential vitalitatea microbiotei locale si starea locala de sanatate si de confort.

Carenta de vitamina A poate aparea atat din cauza unei alimentatii dezechilibrate, cat si din cauza antibioticelor care reduc absorbtia de vitamina A. In cazul instalarii unei carente de vitamina A, creste imens riscul unei deshidratari grave a mucoaselor si tegumentelor, inclusiv la nivel vaginal, dar si al scaderii capacitatii de aparare a tesutului, ce va favoriza aparitia iritatiilor si a infectiilor. La nivelul peretelui vaginal, aceste modificari conduc si la afectarea stratului protector realizat de lactobacili, la imposibilitatea dezvoltarii corecte a acestora si astfel la dezechilibrarea dramatica a intregii microbiote vaginale, ce deschide drumul proliferarii celor mai diverse tulpini bacteriene si fungice.

De aceea, pentru protectia vaginala nu este suficienta restabilirea populatiei de lactobacili, ci este imperios necesara si administrarea unei doze corecte de vitamina A necesara restabilirii vitalitatii peretelui vaginal.

Floral’aise, prin compozilia lui de lactobacili si vitamina A, contribuie pe de o parte la restaurarea microbiotei vaginale prin refacerea populatiei optime de lactobacili, iar pe de alta parte la mentinerea troficitatii, elasticitatii si integritatii mucoasei vaginale. Astfel, confortul si echilibrul nostru intim sunt asigurate. Si, asa cum bine stim, echilibrul interior se vede si la exterior!

Write A Comment

Pin It