In organismul nostru traiesc pana la o mie de specii diferite de microorganisme care reprezinta o adevarata armata ce lupta impotriva agentilor patogeni. Fara ele, sanatatea noastra ar fi compromisa. Dar ele joaca un rol mult mai complex, fiind implicate in majoritatea functiilor vitale, precum sinteza unor vitamine – B1, B2, B12, K2, K, H – si a unor aminoacizi esentiali. Similar celulelor umane, aceste microorganisme, aceste bacterii degradeaza diferite substante nutritive, pentru a genera energia de care au nevoie pentru a creste si a se reproduce, iar in urma acestui proces secreta anumite substante care sunt preluate de organismul nostru. Acestea ne pot fi benefice sau daunatoare.
De exemplu, Clostridium tetani, bacteria responsabila de tetanus, secreta o toxina care, actionand asupra celulelor nervoase, determina contractiile puternice specifice tetanosului. In schimb, bacteriile benefice produc o serie de compusi cu efecte pozitive. De exemplu, la nivelul colonului, Bifidobacterium digera fibrele si produce acizi grasi cu lant scurt, care stimuleaza cresterea celulelor imune ce controleaza inflamatia.
Microbiota individuala se formeaza imediat dupa nastere, formand o amprenta indiviuala distincta, asemanata de multi cu amprenta digitala. Ea tine de genetica, de imunologia innascuta si de provocarile mediului extern. Microbiota sau microbiomul nostru evolueaza apoi pe parcursul intregii vieti, sub influenta atat a factorilor externi, cat si a evolutiei propriului organism.
Atunci cand microbiota sau microbiomul nostru sunt in dezechilibru se vorbeste despre disbioza. Aceasta este termenul folosit pentru dezechilibrul microbiotei, care poate fi cauzat de factori externi sau interni si care poate conduce la proliferarea unor germeni patogeni periculosi, cu urmari neplacute, care ne pot afecta starea de sanatate.
Microbiota sau microbiomul uman reprezinta un ecosistem viu, care este esential sa se gaseasca in echilibru! Microbiomul uman este compus din peste 100 de trilioane de bacterii, cantarind intre 1,5 si 2 kg, si este considerat astazi ca un al saselea organ. Aceste microorgamisme care il alcatuiesc contin peste trei milioane de gene, adica de 150 de ori mai multe gene fata de genomul uman. Sunt doar cateva cifre pe care le mentionam pentru a sublinia cat de important este microbiomul uman!
Cercetarile tot mai aprofundate asupra microbiomului au evidentiat un lucru uimitor! Chiar daca materialul genetic cu care ne-am nascut nu ni-l putem modifica, actiunea complexa a propriului nostru microbiom poate modula expresia genetica, adica modul si masura in care se manifesta anumite gene. Astfel, pot fi inhibate anumite gene cu un rol potential patogen sau pot fi stimulate altele cu potential benefic.
Este cert asadar ca microbiomul ne poate influenta starea de sanatate, inclusiv prin modul in care poate interfera cu actiunea propriului nostru genom.
Cu alte cuvinte, pot fi evitate unele boli la care ne predispune acest genom sau, dimpotriva, pot fi declansate boli, prin activarea unei gene pana atunci inactiva.
In acelasi timp, microbiomul ne poate influenta comportamentul, avand inclusiv capacitatea de a stimula sau inhiba producerea unor neuro-transmitatori, iar prin influenta exercitata asupra axei hipotalamus-hipofiza-suprarenale, poate influenta sistemul endocrin. Microbiomul nostru nu este strain nici de eficienta sistemului nostru imun, de riscul de a dezvolta boli autoimune, de controlul inflamatiilor, de riscurile cardiovasculare, de aparitia si evolutia alergiilor. Si, nu in ultimul rand, microbiomul nostru poate influenta mentinerea bunei dispozitii, a increderii in propriile noastre puteri, a optimismului si a raportarii la cei de langa noi.
Asadar, in masura in care intelegem ce este microbiomul uman si cat de important este ca acesta sa se gaseasca in echilibru, vom actiona in consecinta, incercand sa avem o conduita care sa nu duca la dezechilibrarea acestuia! De exemplu, atunci cand ne confruntam cu anumite infectii si ne sunt recomandate antibiotice, vom avea grija sa luam si probiotice, pentru a ne proteja atat flora digestiva, cat si flora vaginala! Iar pentru protejarea florei vaginale, este indicat produsul Floral’Aise, supliment alimentar ce contine lactobacili si vitamina A. Bineinteles, sunt multe situatii in care acest produs poate fi recomandat si despre toate acestea ne propunem sa vorbim in articolele pe care le vom posta in aceasta sectiune STUDII SI NOUTATI, si pe care le vom realiza in baza celor mai noi cercetari medicale si farmaceutice.