Principalul gardian, principalul aparator al zonei noastre intime il reprezinta lactobacilii care reprezinta circa 95% din microbiota vaginala. Sunt multi factori care ii pot perturba si… fiecare astfel de perturbare se rasfrange negativ asupra echilibrului zonei intime si a starii noastre de confort.
Lactobacilii, al caror nume vine din latina, lactis insemand lapte, iar bacillus – bastonas, betisor, sunt un gen de bacterii Gram-pozitive anaerobe din familia lactobacilaceelor, in forma de bacili, in cea mai pare parte imobili, capabili sa se dezvolte in mediul acid. Lactobacilii (aceste bacterii lactice) se gasesc in mod natural in sistemul digestiv, aparatul excretor si in sistemul genital, dar sunt prezenti si in multe produse alimentare fermentate, jucand un rol important in industria alimentara in producerea branzeturilor, iaurtului si a altor produse lactate. Astfel, ei sunt prezenti de exemplu in iaurt, chefir, smantana, unt, branza, boabe sau pasta de soia fermentate. Este interesant de stiut si faptul ca lactobacilii din iaurt sunt responsabili de predigestia lactozei, iaurtul fiind astfel recomandat si pentru persoanele cu intoleranta la lactoza. Asadar, lactobacilii reprezinta o bacterie sanatoasa, esentiala pentru organism.
Impreuna cu multe alte microorganisme ce joaca un rol important pentru sanatatea noastra, ei fac parte din familia mult mai larga a probioticelor. Probioticele ajuta corpul sa absoarba nutrientii si sa pastreze un echilibru al bacteriilor bune. Ele ajuta la tratarea afectiunilor tractului digestiv, a diareei, a sindromului de colon iritabil, a infectiilor cavitatii bucale, a eczemelor si a altor afectiuni ale pielii, a diferitelor infectii respiratorii si a astmului, a infectiilor vaginale, precum si a infectiilor tractului urinar.
Asadar, lactobacilii joaca un rol esential in refacerea florei vaginale, efectele lor benefice fiind demonstrate astazi deja de nenumarate studii intreprinse in ultimii ani.
La nivel vaginal, prin productia de acid lactic, lactobacilii sunt cei care determina un pH acid, mentinand astfel un mediu local sanatos care inhiba cresterea bacteriilor patogene. Cand numarul lactobacililor scade, pH-ul nu mai este la fel de acid, devine mai alcalin, generand astfel un mediu perfect pentru multiplicarea patogenilor. Iar acest mediu mai alcalin astfel creat este favorizant pentru alipirea si multiplicarea altor agenti infectiosi.
Aciditatea este masurata prin valoarea pH-ului care variaza de la 0 pentru aciditatea extrema pana la 14 pentru alcalinitatea extrema, trecand prin zona neutra in jurul valorii de 7. Intr-un vagin sanatos aciditatea variaza intre 3,8 si 4,5, fiind pastrata in acest interval de actiunea lactobacililor. Atunci cand pH-ul creste, flora patogena prolifereaza si apare stare de disconfort intim si usa se deschide mai larg catre diverse patologii.
Pe langa rolul extrem de important in mentinerea unui pH acid, lactobacilii au un rol protector si prin efectul de bariera, deoarece formeaza un biofilm la suprafata mucoasei vaginale care limiteaza aderenta microorganismelor patogene responsabile de infecțiile urogenitale (Candida albicans, Escherichia coli, Gardnerella vaginalis).
In plus, lactobacilii produc si peroxid de hidrogen, care nu lasa sa se dezvolte bacteriile patogene anaerobe.
Concluzionand, putem afirma ca lactobacilii au o actiune complexa, extrem de importanta in pastrarea sanatatii zonei intime. Ei produc acidul lactic, care el insusi joaca un rol important in combaterea florei patogene, asigura mentinerea unui pH acid, necesar unui vagin sanatos, formeaza un strat protector la nivelul mucoasei vaginale si produc peroxidul de oxigen care inhiba microorganismele anaerobe.
Dar lactobacilii nu sunt invincibili!
Echilibrul natural poate fi distrus foarte usor, mai ales de antibiotice si de alte medicamente. Dar si sapunurile si gelurile de dus obisnuite, cu un pH mult prea mare, balsamurile de rufe agresive, igiena intima excesiva pot conduce la acelasi efect, distrugand echilibrul bacterian, atat mecanic, cat si prin cresterea pH-ului.
La fel de periculoase pot fi lenjeria intima prea stramta sau realizata din materiale sintetice, dar si activitatea sexuala cu mai multi parteneri sau anumite exercitii fizice. In egala masura, menstruatia, sarcina si menopauza conduc la modificari hormonale majore cu implicatii serioase asupra echilibrului florei vaginale.
Ne suntem datoare noua insene sa prevenim si sa intervenim imediat, de la primele semne de instalare a dezechilibrului florei vaginale, a disbiozei. Iar principalul mod in care putem veni in sprijinul florei benefice il reprezinta intarirea apararii, adica asigurarea unui aport suplimentar de lactobacilli capabili sa restabileasca echilibrul normal. Si in acest sens un bun aliat il reprezinta suplimentul alimentar Floral’aise. Acesta ne asigura atat aportul necesar de lactobacili, cat si un aport suplimentar de vitamina A, care asigura elasticitatea, troficitatea si integritatea mucoasei vaginale.