Vara este momentul ideal pentru iesiri in natura, excursii, mersul la piscina sau pentru a ne bucura de vacante la malul marii. Este anotimpul vacantelor, dar si cel al… infectiilor vaginale. Desi pare surprinzator, vara este momentul in care numarul neplacutelor infectii intime creste si trebuie sa acordam o atentie marita preventiei, pentru a ne putea bucura de o sanatate optima pe intreg sezonul estival.
Sanatatea intima si flora vaginala
Stim ca sanatatea intima depinde, in mare masura, de echilibrul florei bacteriene vaginale. Flora vaginala sanatoasa contine, pe langa lactobacili Doderlein si bacterii precum streptococi, safilococi sau candida, dar intr-un numar foarte mic. Daca flora vaginala este echilibrata, lactobacilii pot tine sub control dezvoltarea acestor asa-numite bacterii rele si pot mentine sanatatea intima. Dar, daca din diverse motive, flora vaginala este dezechilibrata, iar numarul lactobacililor scade, atunci se creeaza mediul propice pentru ca bacteriile patogene sa se dezvolte, acest lucru putand duce la aparitia infectiilor vaginale, cele mai cunoscute fiind candidoza si vaginoza.
Factori care influenteaza echilibrul florei vaginale
Stim ca administrarea anumitor medicamente, printre care se numara si antibioticele, poate duce la scaderea numarului de lactobacili din flora vaginala si poate provoca dezechilibre la nivelul acestuia, tot asa cum se intampla si la nivelul microbiomului digestiv. Insa, pe langa tratamentul medicamentos, exista si alti factori care pot contribui la dechilibrele florei vaginale. Igiena exagerata sau necorespunzatoare, lenjeria intima confectionata din materiale sintetice si modificarile hormonale pot afecta direct echilibrul florei vaginale.
In timpul verii, numarul de infectii vaginale creste mai ales din cauza temperaturilor ridicate, care stimuleaza procesul de transpiratie. Umiditatea formata pe piele, in urma transpiratiei, este un mediu propice dezvoltarii bacteriilor patogene. De aceea, este important sa mentinem zona intima cat mai uscata si protejata. La mare sau la piscina, costumul de baie ud mentinut pe piele o perioada indelungata este si el un factor favorizant al dezvoltarii bacteriilor patogene si este indicat sa il schimbam de fiecare data dupa ce s-a udat.
De asemenea, clorul din apa din piscine poate contribui si el la aparitia dezechilibrelor bacteriene de la nivel vaginal si are efect iritant la nivel local.
Preventia infectiilor vaginale vara
In perioada verii, cand numarul de infectii vaginale creste, este important sa adoptam o atitudine preventiva si sa incercam sa ne mentinem echilibrul florei vaginale. Pentru ca sanatatea florei vaginale depinde de echilibrul microbiomului de la nivelul intregului organism si, in special, de la nivelul sistemului digestiv, trebuie sa avem in vedere si strategii de reglare a acestuia. Pentru ca, daca flora intestinala este dezechilibrata, ne putem astepta sa apara modificari si la nivel vaginal.
Pentru echilibrarea numarului de lactobacili de la nivel intestinal si vaginal, avem nevoie de un aport de bacterii lactice administrate pe cale orala, care sa duca la restabilirea sau care sa mentina echilibrul microbiomului.
Floral’aise – solutia pentru o flora vaginala sanatoasa
Floral’aise este un supliment alimentar, care poate fi de ajutor atunci cand incercam sa restabilim echilibrul florei vaginale. Formula sa (cu lactobacili Doderlein si vitamina A) sustine sanatatea intima prin echilibrarea microbiotei vaginale.
Lactobacilii Doderlein, ajunsi in mediul vaginal, se multiplica si incep sa produca acid lactic, care impiedica dezvoltarea bacteriilor patogene si, astfel, contribuie la echilibrarea florei vaginale.
Vitamina A actioneaza asupra mucoasei vaginale prin hidratarea si repararea acesteia, contribuind la mentinerea elasticitatii si functionalitatii ei. Astfel, lactobacilii pot adera la ea si pot produce un film protector care tine bacteriile patogene la distanta.
Prin aceste doua ingrediente, lactobacilii Doderlein si vitamina A, Floral’aise contribuie la mentinerea echilibrului florei vaginale cat si la preventia infectiilor vaginale.
Va invitam sa aflati mai multe despre cum ne putem ingriji de sanatatea intima in sezonul estival, din interviul cu doamna prof. univ. dr. Claudia Mehedintu, medic primar obstetrica-ginecologie, realizat de Cecilia Caragea in cadrul unei noi editii a emisiunii Arena Sanatatii a canalului media online ACC Media Channel.