Astazi, din pacate, multe cupluri se confrunta cu dificultati in incercarea de a deveni parinti. Infertilitatea poate afecta ambii parteneri sau doar pe unul dintre ei si este influentata de stilul de viata al acestora.
Astfel, stresul, alimentatia dezechilibrata, carenta de vitamine si minerale, varsta, fumatul, consumul de alcool si lipsa miscarii pot influenta direct fertilitatea, dar exista si alti factori care o pot afecta. Femeile trebuie sa evite infectiile intime, a caror recurenta poate sa le afecteze in timp fertilitatea.
Flora vaginala – rolul sau in preventia infectiilor vaginale
La nivelul vaginului, exista un ecosistem compus din bacterii lactice numit microbiom vaginal. Aceste bacterii lactice, cunoscute sub numele de lactobacili, produc acid lactic care mentine pH-ul vaginal normal. Un pH-vaginal normal este usor acid si nu lasa bacteriile patogene sa se dezvolte. In situatia in care pH-ul vaginal devine mai putin acid, bacteriile rele se pot dezvolta in voie, depasind numarul lactobacililor si, astfel, contribuie la aparitia infectiilor vaginale.
Exista mai multi factori care pot duce la dezechilibre in flora vaginala si la modificarea pH-ului vaginal. Printre acestia se numara: igiena intima precara sau exagerata, folosirea lenjeriei intime neadecvate, administrarea antibioticelor si a anticonceptionalelor, un sistem imunitar slabit, modificarile hormonale si chiar anumite afectiuni, cum ar fi diabetul. Este important sa luam masuri de pastrare a unui pH vaginal normal care sa asigure o buna sanatate intima, iar administrarea de lactobacili este o masura eficienta de echilibrare a florei vaginale.
Infectiile intime si rolul lor in infertilitate
Initial, dezechilibrele din flora vaginala sunt resimtite ca un disconfort local care se manifesta prin mancarime, roseata, iritatie locala, senzatie de arsura, miros neplacut, dar pot ajunge si la secretii abundente sau urat mirositoare. Daca infectiile vaginale sunt lasate netratate, aceste manifestari se pot agrava si pot duce la o inflamatie generalizata in zona sistemului genital, cu repercursiuni asupra fertilitatii.
Nu doar infectiile vaginale pot afecta fertilitatea, ci si alte infectii din sfera genitala: cervico-vaginale, uterine, tubare, ovariene. Indiferent de cauza sau localizarea lor, este important sa se ia masuri de contracarare a infectiilor si medicul ginecolog este in masura sa ofere cel mai bun tratament. Alaturi de tratamentul recomandat pentru distrugerea bacteriilor patogene, medicul specialist recomanda si un remediu pentru flora vaginala, pe baza de lactobacili, care sa ajute la echilibrarea acesteia.
In cazul in care ne confruntam cu o flora vaginala dezechilibrata, este nevoie sa aducem un aport constant de lactobacili care sa ajute la echilibrarea ei. Uneori, este nevoie de o administrare pe termen lung a acestor lactobacili, pentru a oferi organismului timpul necesar pentru refacerea microbiomului vaginal. Administrarea lactobacililor pe cale orala este o metoda sigura de echilibrare a florei vaginale si de mentinere a confortului intim.
Floral’aise – pentru o flora vaginala sanatoasa
Floral’aise este un supliment alimentar care contine lactobacili Doderlein si vitamina A, care contribuie la o buna sanatate intima si la echilibrarea florei vaginale. Lactobacilii Doderlein populeaza flora vaginala si contribuie la restabilirea echilibrului microbiomului vaginal. Vitamina A sustine sanatatea si refacerea mucoasei vaginale (in cazul in care aceasta a fost afectata de infectiile vaginale) si contribuie la buna ei functionare.
Va invitam sa aflati mai multe despre legatura dintre infectiile intime si fertilitate, din interviul realizat de Cecilia Caragea cu doamna prof. univ. dr. Claudia Mehedintu, medic primar obstetrica-ginecologie, in cadrul emisiunii Arena Sanatatii.