Unul dintre elementele esentiale care influenteaza starea noastra de sanatate il reprezinta pH-ul. Acesta caracterizeaza aciditatea, respectiv alcalinitatea (bazicitatea), avand valori intre 0 si 14 si variind extrem de mult de la un tesut la altul. La un pH egal cu 7 vorbim de un mediu neutru, la valori mai mici vorbim de un mediu acid, iar la valori mai mari – de mediu alcalin (bazic). Starea normala de sanatate este caracterizata de valori diferite ale pH-ului, in functie de organul la care ne referim. Atunci cand pH-ul scade sub pragul valorilor normale vorbim de acidoza, iar cand creste – de alcaloza.

Modificarea valorii normale a pH-ului poate afecta buna functionare a diferitelor organe. In cazul sangelui, care este usor bazic, valoarea pH-ului se gaseste in jur de 7,4, putand varia intre 7,35 si 7,45, iar la valori mai mici de 6,8 sau mai mari de 7,8 viata este deja pusa in pericol, functionarea normala a celulelor nemaifiind posibila. In schimb, pH-ul urinei poate varia mult mai mult, intre 4,6 si 8, iar pH-ul gastric intre 1,5 si 6. Daca urmarim tractul digestiv, pornim cu un pH al salivei de 6,5-7,5 pentru a trece la intrarea in stomac la 4-6,5, dupa care secretia de acid si de pepsina sa-l aduca la valorile mult mai mici de 1,5-4. Apoi in intestinul subtire pH-ul creste la valori de 7-8,5 pentru a scadea din nou in colon la valori de 4-7. Aceste variatii sunt dictate in mod evident de caracteristicele procesului specific de digestie.

Pielea, reprezentand prima bariera impotriva agresiunii factorilor externi, este caracterizata de un pH intre 4 si 6,5, ea fiind mai protejata si mai hidratata la valori sub 5. In plus, trebuie sa tinem cont ca pH-ul pielii este puternic influentat de apa (care in Europa are un pH care variaza in general in jur de 8), de sapunul cu care ne spalam si de detergentii pe care ii folosim.

La randul lui, pH-ul vaginal trebuie sa aiba valori intre 3,8 si 4,5 pentru a beneficia de un microbiom sanatos si a putea preveni inmultirea periculoasa a bacteriilor nocive. Valorile pH-ului vaginal sunt in general mai crescute inainte de prima menstruatie si dupa menopauza. pH-ul vaginal este puternic influentat negativ de variatiile si de problemele hormonale, de menstruatie, de prezenta spermei, de dusurile vaginale, de lenjeria intima, de anumite medicamente, precum antibioticele care afecteaza grav microbiomul, de diferite infectii vaginale sau urinare.

Trebuie stiut ca aciditatea reprezinta un factor esential in protectia vaginului impotriva diferitelor infectii, respectiv pentru asigurarea sanatatii microbiomului vaginal. Astfel, la valori de peste 4,5 bacteriile nocive se pot inmulti liber, conducand la aparitia diferitelor scurgeri, a mirosului neplacut si a senzatiei de mancarime. Iar – dincolo de dezvoltarea diferitelor infectii bacteriene sau candidoze – un pH de peste 4,5 creste mult riscul aparitiei diferitelor boli cu transmitere sexuala.

Trebuie stiut ca starea de sanatate a zonei intime (deci si pH-ul vaginal) poate fi afectata inclusiv de probleme ale sistemului urinar sau digestiv, existand o migratie permanenta a bacteriilor intre zona anusului, uretra si vagin.

pH vaginal
Microbiota vaginala trebuie sa aiba, de regula, un pH mai mic de 4,5

Si nu trebuie sa uitam ca protectia zonei intime depinde in mod esential de lactobacilii care, prin productia de acid lactic, ajuta la mentinerea unui pH acid – intre 3,8 si 4,5 – cu efect bacteriostatic. Daca lactobacilii sunt insa slabiti de agresiunea bacteriilor patogene, de starea precara a peretelui vaginal produsa de diferiti factori metabolici, precum variatiile hormonale, daca sunt supusi la diferite agresiuni, precum antibioticele, dusurile vaginale excesive, diferitele produse de uz intim neadecvate, lactobacilii vor fi afectati, atat prin scaderea numarului, cat si prin capacitatea lor de a asigura pH-ul optim si a ne proteja in fata diferitelor infectii. De aceea este necesara asigurarea unui aport de lactobacilli activi, capabili sa restabileasca echilibrul microbiomului local si protectia eficienta a intregii zone intime. Si nu mai putin importanta este si revigorarea mucoasei vaginale pentru care esential este aportul de vitamina A. Iar ambele componente, atat aportul de lactobacili, cat si cel de vitamina A, sunt asigurate intr-un mod eficient de Floral’aise, un supliment alimentar special creat pentru sanatatea intima, care este si usor de utilizat, fiind un supliment cu administrare orala.

Write A Comment

Pin It