Infectiile intime, in cazul femeilor, sunt foarte des intalnite si pot crea mari neplaceri. Una dintre cele mai des intalnite este vaginoza, conform statisticilor afecteaza peste 50% dintre femei cel putin o data in viata. Vaginoza si candidoza, apar, de multe ori, impreuna si chiar pot fi confundate una cu alta. De aceea, este imperios necesara vizita la medicul ginecolog, singurul care poate pune un diagnostic corect si care poate recomanda un tratament adecvat. Insa cel mai bine ar fi sa ne obisnuim cu vizitele regulate la ginecolog, pentru ca astfel pot fi prevenite sau depistate din timp orice neplaceri de la nivel intim, ceea ce ne va scuti de probleme ulterioare mai complicate. Trebuie sa stim ca, mai ales in cazul femeilor insarcinate, vaginoza poate duce la complicatii nedorite, unele chiar grave.
Vaginoza bacteriana este provocata, de cele mai multe ori, de bacteria Gardnerella vaginalis. Aceasta, la fel ca multe alte bacterii daunatoare, este prezenta in mod normal in vagin. Bacteriile „bune”, adica lactobacilii, reusesc sa tina in frau acesti agenti patogeni. Problemele apar atunci cand aceste bacterii „rele” se inmultesc prea mult, provocand dezechilibre ale florei vaginale.
Trebuie spus ca vaginoza bacteriana nu este o boala cu transmitere sexuala. Totusi, o femeie care are vaginoza va fi mult mai expusa la unele boli cu transmitere sexuala. De aceea, femeile trebuie sa fie atente si sa depisteze imediat simptomele acestei afectiuni, apoi sa se prezinte la ginecolog pentru control si analize. Iar simptomele, dupa cum spuneam, seamana foarte mult cu simptomele candidozei: iritatii, mancarimi, senzatia de arsura etc. Una dintre diferente consta in faptul ca, in cazul vaginozei, apare si un miros intepator, neplacut. Trebuie sa stim ca aceste simptome pot deveni mai pregnante in timpul menstruatiei sau dupa un raport sexual, dar si ca exista persoane asimptomatice.
In cazul in care totusi apare vaginoza, medicul ginecolog va prescrie un tratament cu antibiotice. Insa, dupa cum stim, antibioticele distrug nu doar bacteriile daunatoare, ci si o parte din bacteriile benefice. Iar in cazul florei vaginale aceste bacterii „bune” sunt deosebit de importante, caci ele mentin echilibrul la nivel vaginal si ne feresc de eventuale recidive ale infectiilor de tipul vaginozei. Prin urmare, atunci cand urmam un tratament medicamentos prescris pentru vaginoza, trebuie sa gandim si pe termen lung, sa ne gandim si la refacerea florei vaginale dupa terminarea tratamentului. Pentru aceasta, in paralel cu antibioticele prescrise de medicul ginecolog, ar trebui sa cerem in farmacie si produse de tipul adjuvantelor care sa ne protejeze flora vaginala, in cazul in care acestea nu sunt prescrise de medic, desi medicii in general recomanda asemenea produse adjuvante.
Rolul lactobacililor este deosebit de important pentru sanatatea intima a femeilor. Acestia creeaza la nivel vaginal un pH acid, care impiedica dezvoltarea patogenilor. In plus, ei creeaza un biofilm la nivelul mucoasei vaginale, care are de asemenea un rol de protectie, impiedicand patogenii sa se prinda de aceasta mucoasa si sa prolifereze acolo, ajungand sa creeze leziuni.
Pentru o populatie de lactobacili puternica, sanatoasa, se recomanda un adjuvant care contine lactobacili si vitamina A, si anume suplimentul Floral’aise. Acesta este foarte usor de administrat si poate fi luat atat preventiv, cat si in asociere cu medicamentele prescrise de medic pentru tratarea diferitelor infectii intime.
Va invitam sa aflati mai multe despre cauzele, simptomele si tratamentele recomandate in cazul vaginozei, din emisiunea Arena Sanatatii realizata de Cecilia Caragea.